In Online research

Promene u industriji istraživanja tržišta su već nastupile. Poslednje tri godine beleži se rast online istraživanja u odnosu na tradicionalne offline metode i to je jasan trend, nezaustavljiv u godinama koje slede.

Online ankete - Srbija i svet

Prema ESOMAR Global Market Research Reportu, ukupno učešće online istraživanja je 26% u 2011. godini (rast od 2% u odnosu na prethodnu godinu). Daleko iza su kod nas još uvek dominantne istraživačke metode – telefonska anketa sa 13% i face-to-face sa 11% učešća. U apsolutnim novčanim iznosima, online istraživanja su u 2011. godini u Svetu inkasirala 8,71 milijardi dolara (oko dve milijarde više od godišnjeg budžeta Republike Srbije).

A gde su tu zemlje zapadnog Balkana? Za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, kao i Albaniju, nema podataka u najnovijem ESOMAR Global Market Research Reportu, zato što ove zemlje nemaju svog nacionalnog predstavnika usled malog broja ESOMAR članova.

Za zemlje u našem okruženju, podaci o udelu online istraživanja su sledeći: Hrvatska – 4%, Madjarska – 7%, Rumunija – 9%, Slovenija – 10%. Online kolo vode daleko snažnije ekonomije: Novi Zeland sa 38%, Kanada i Finska sa 35%, Švedska sa 34%.

Na osnovu ovih brojeva, možemo pretpostaviti da je udeo u Srbiji, BiH, Makedoniji ispod 2%.

Zašto je to tako?

Kao slabo razvijene zemlje sa visokim stepenom nepismenog ili slabo pismenog stanovništva (a fukcionalnom nepismenošću se smatra i nepoznavanje rada na računaru i njegovo nekorišćenje), uz to pretežno starog stanovništva (u Srbiji je prosečna starost 41.5 godina) mogli bismo zaključiti da je to glavni razlog ovako malog učešća online istraživanja u ukupnom obimu posla. Ali šta ćemo sa 3, 5 miliona korisnika Facebook-a u Srbiji?

Dakle, to nije glavni razlog. Njega treba tražiti u nestruktuiranom tržištu marketinških usluga u gore navedenim zemljama. Prethodnih godina došlo je do ukrupnjavanja srpskog tržišta marketinških istraživanja. Prvo su Strategic Marketing i Puls napravili stratešku koaliciju kako bi postigli bolju cenu na tržištu, onda ih je pazario Ipsos i napravio najveću agenciju na zapadnom Balkanu. A onda su pripojili Synovate. Na drugoj strani, veliki Nielsen je na svetskom nivou kupio MEMRB i tako uzeo za sebe celokupno retail tržište. Dodaćemo i Gfk i možemo staviti tačku na tržište istraživačkih usluga u Srbiji i okruženju. Ove tri velike kompanije danas kontrolišu 90% srpskog tržišta. Ostatak od 10% pripada svim ostalim agencijama kojih je sve manje.

Medjutim, velika trojka Ipsos, Gfk i Nielsen i nisu pravi konkurenti. Gfk ne sprovodi društvena istraživanja i ispitivanja javnog mnjenja, to je teren rezervisan za Ipsos, koji je zbog svoje bliskosti prethodnom režimu dobio sve što se može dobiti od ministarstava, agencija, opština, medjunarodnih projekata. Treći, Nielsen, radi svoj posao – retail istraživanja, dok mu se prethodna dva igrača ne mešaju u posao.

U takvoj konstalaciji snaga, gde nema klasičnog monopola, i gde je svaka od ove tri kompanije u stvari monopolista u svojoj oblasti delovanja, nijedna od njih nema razloga da razvija online istraživanje tržišta kao inovativnu, kompetitivnu granu, savremenu metodologiju kojom se brzina odgovora ispitanika značajno povećava a cena istraživačkih projekata značajno smanjuje. Jer, zašto bi naplatili duplo nižu cenu istraživanja nego kada rade face-to-face, ako još uvek needukovanim klijentima mogu da naplate punu cenu terena (poslednje studije o cenama ESOMAR govore da je prosečna cena telefonske ankete za 30% niža od f2f a online ankete oko 50% niža).

Jednom rečju, online istraživanje nikom od njih nije core competence, i samo kada moraju, svojim klijentima nude i ovu metodu, iako je u najvećem broju slučajeva ova metoda potpuno opravdana.

Kako kaže SWOT analiza – sve slabosti tržišta su nečije šanse. Prazan prostor će svakako biti popunjen, jer koliko god se opirali ne možemo pobeći od svetskih tokova i industrijskih trendova.

Vidimo se u budućnosti!

Ostanimo u kontaktu

Trenutno nismo tu. Pošaljite nam email i brzo ćemo Vam odgovoriti!