In Market Research

Koja metoda marketinških istraživanja je najbolja? Da li su najbolje ankete licem u lice? Ili biste radije uradili telefonsku anketu? Ili je online istraživanje po vama najbolji izbor?

Odgovor na ovo pitanje glasi – svako istraživanje ima prednosti i nedostatke i svako istraživanje može biti dobro ili loše u zavisnosti od naših potreba.

Dakle, koje istraživanje je nabolje?

Najbolje je ono istraživanje koje zadovoljava sve naše potrebe za najmanju cenu i garantovani kvalitet.

Infografika niže daje nam odgovore na pitanje koju vrstu istraživanja treba izabrati.

Metode i karakteristike

Posmatramo četiri uobičajene metode kvantitativnih istraživanja: ONLINE panel istraživanja koja su dominantan vid istraživanja u svetu (oko 24% svih anketa se uradi ovom metodom ali u Srbiji i regionu taj procenat je značajno niži i iznosi oko 5-7%), zatim CATI – telefonska istraživanja koja su u Srbiji jako zastupljena poslednjih pet do deset godina a što je uslovljeno razvojem telekomunikacione infrastrukture u našoj republici, slede CAPI istraživanja – anketiranjem lice u lice korišćenjem laptopova ili tablet računara i na kraju – PAPI – tradicionalno istraživanje licem u lice korišćenjem papirnih anketnih obrazaca i olovke.

Ove četiri istraživačke metode smo posmatrali kroz prizmu jedanaest karakteristika koje opisuju svaki istraživački postupak, a to su: dužina upitnika, cena, vreme realizacije projekta, reprezentativnost uzorka i druge, pogledajte infografiku.

Zelenom bojom su označene najbolje ocenjene karakteristike, žutom su obojene srednje ocene a za najslabije ocenjene karakteristike imamo dve crvene boje – svetlija je blaže loša ocena dok je tamno crvena najlošije ocenjena karakteristika vezana za neku metodu.

Glavni zaključci

Samo neki zaključci, a ostale ćete videti i sami čitajući infografiku:

– Ako imate upitnik duži od 30 minuta najbolje je da radite anketu licem u lice

– Ako vam je potreban nacionalno reprezentativan uzorak a imate ograničeno vreme za sprovođenje istraživanja izaberite telefonsku anketu

– Ako želite da testirate multimedijalne sadržaje – video, audio, fotografije – online panel istraživanja su najbolji izbor

– Ako vam je ciljna grupa mladi – onine je najbolji izbor.

– Ako vam je ciljna grupa stariji od 45 godina – izaberite telefonsku anketu ili anketu licem u lice

INFOGRAFIKA - Koji tip kvantitativnog istrazivanja je najbolji - Plum Mark

Leave a Comment

Ostanimo u kontaktu

Trenutno nismo tu. Pošaljite nam email i brzo ćemo Vam odgovoriti!