In Online research

2012. je bila godina ekonomske stagnacije ili slabog rasta i neizvesnosti, što je neminovno ostavilo traga i na industriju tržišnih istraživanja – prvenstveno kroz smanjivanje budžeta koji kompanije izdvajaju za tu svrhu. Takva situacija nametnula je potrebu za ubrzanom transformacijom načina na koji se istraživanja tržišta obavljaju, a u smeru povećanja efikasnosti i/ili smanjenja troškova. Ovo, zajedno sa drugim faktorima – od kojih je bez sumnje najznačajniji onaj koji se odnosi na razvoj tehnologije i softvera koji olakšavaju istraživački posao – u najvećoj meri determiniše osnovne trendove koji će obeležiti i 2013. godinu i koji predstavljaju ništa drugo do evoluciju već započetih procesa transformacije tržišnih istraživanja.

Trendovi u

Među mnogobrojnim i razgranatim pravcima kretanja unutar industrije istraživanja tržišta u 2013. godini, mi smo odabrali pet, po našem mišljenju najzanimljivijih, trendova koje možemo očekivati u narednom periodu.

Podaci bez prikupljanja podataka
Kompanije sve više postaju svesne značaja podataka koje već poseduju, kao i da uvidom u te podatke mogu doći do veoma važnih i korisnih zaključaka, što umanjuje potrebu za sprovođenjem anketnih istraživanja i merenjem određenih pojava kako bi se došlo do željenih informacija o potrošačima. Ovo ne znači da će anketa kao istraživački alat biti iskorenjena, ali će njen značaj u budućnosti svakako biti umanjen.

Uradi sam
U svetlu potrebe za smanjenjem budžeta a održavanjem ili povećanjem apetita za podacima, DIY (do-it-yourself) istraživanja se nameću kao logičan izbor kompanija, makar kada su u pitanju manje komplikovana istraživanja.

Istraživanja u oblacima
Očekuje se i povećanje upotrebe cloud-softvera koji se koristi u istraživanjima (poznatog i kao SaaS – Software as a Service) i koji je karakterističan po tome što pruža mogućnost „iznajmljivanja“ softvera umesto kupovine licence za isti. Ovakav pristup čini širok spektar analitičkih i istraživačkih alata dostupnim mnogo većem broju pojedinaca/profesionalaca i (manjih) istraživačkih kompanija.

Otpor anketiranju
Sa porastom potrebe za povratnim informacijama od potrošača, povećao se i broj anketnih istraživanja. Međutim, postoji granica u spremnosti potrošača da učestvuju u istraživanju i procenat odbijanja raste, što će naterati istraživačke kompanije da porade na efikasnosti pitanja koja postavljaju, na ciljanju specifičnih potrošača u specifičnim situacijama, itd.

Veliki i kvalitativni
U analitičkoj sferi imamo, s jedne strane, povećanje upotrebe „Velikih podataka“ (Big Data) u prediktivnim analizama, trend koji doduše nije tako nov već je prisutan nekoliko godina unazad i, sa druge strane, „uspon tekstualne analize“ nestrukturiranih sadržaja – kako onih koji potiču iz obavljenih istraživanja, tako i onih koji se javljaju u raznim oblicima komunikacije između kompanija i potrošača (pozivi u kontakt-centar, chat sa agentima kompanije, komunikacija na društvenim mrežama, itd.)

Leave a Comment

Ostanimo u kontaktu

Trenutno nismo tu. Pošaljite nam email i brzo ćemo Vam odgovoriti!